נסיגת חניכיים

החלק התחתון של השיניים שלנו מכוסה ברקמת חניכיים המגנה על שורשי השן. מצד אחד חניכיים שלנו מסוגלות לספוג שנים רבות של לעיסה ושימוש אך מצד שני הן רגישות לגורמים שונים ועלולות להינזק במידה ולא נדאג לשמור על בריאותן. נסיגת חניכיים מתרחשת כאשר רקמת החניכיים ניזוקה והחלקים של השן שלא אמורים להיות חשופים נחשפים לחלל הפה.

איך מאבחנים נסיגת חניכיים?

רופא השיניים מאבחן נסיגת חניכיים בבדיקה פיזית של השיניים. במקרים חמורים אפשר לראות את הנסיגה בבירור – השיניים נראות מוארכות ודקות, רקמת החניכיים שאמורה לכסות את השן לכל אורכה נסוגה והחלק התחתון של השיניים חשוף. אך לעיתים לא ניתן להבחין בנסיגה ונדרשת עין מקצועית. עם זאת, לנסיגת חניכיים רמזים מקדימים גם בשלב בו לא ניתן לראות את נזקיה, אלו כוללים למשל: רגישות לחום וקור בזמן אכילה ושתיה, דימום מהחניכיים, כאבים שיניים במיוחד בזמן אכילה, התרופפות של השיניים ותזוזת שיניים. במידה והרופא מצא שישנה נסיגת חניכיים הוא ימליץ על טיפולי חניכיים כדי לעצור את התקדמות הנסיגה.

מהן הסיבות לנסיגת חניכיים? 

הסיבה מס' 1 לנסיגת חניכיים היא מחלת חניכיים כרונית הגורמת לאיבוד רקמת החניכיים והיווצרות כיסי דלקת בעצם הלסת. מרבית המטופלים בנסיגת חניכיים מגיעים לרופא השיניים בגילאים מבוגרים מכיוון שלתופעה לוקח זמן רב להתפתח (לרוב שנים של הזנחת הבעיה גורמים להחמרה עד שחוסר הנוחות מכריע והמטופל מגיע למרפאה). עם זאת, ישנם גורמי סיכון נוספים לנסיגת חניכיים, למשל:

  • פירסינג בלשון או בשפה עשויים לגרום לנזק פיסי לחניכיים ולנסיגה.
  • צחצוח שיניים אגרסיבי במברשת קשה מידי.
  • טיפול ביישור שיניים עלול לגרום במקרים מסוימים לנסיגת חניכיים בשן אחת או יותר.
  • שיניים תותבות שלא הותאמו כראוי ומגרות את החניכיים עד לכדאי טראומה לרקמה.
  • סגר לא תקין של השיניים שגורם לסגירה של הלסת על החניכיים.
  • סתימה או כתר שמגרים את החניכיים יכולים לגרום עם הזמן לנסיגתם.
  • גירוי כימי על ידי תרופות או כימיקלים מסוימים למשל שיטות ביתיות להלבנת שיניים.

סיבה נוספת ומרכזית לנסיגת חניכיים היא עישון קבוע. מעשנים חשופים למגוון סיכונים בריאותיים במיוחד בכל הנוגע לחלל הפה והשיניים. באופן מעניין, גם מעשנים שלא סובלים מדלקת חניכיים כרונית חשופים לנסיגת חניכיים כך ששמירה על היגיינה דנטלית לא מבטלת את נזקי העישון.

האם אפשר למנוע נסיגת חניכיים? 

מכיוון שמרבית המקרים של נסיגת חניכיים מתרחשים בשל פעולות שהמטופל עושה או לא עושה הרי שבהחלט ניתן למנוע אותה ברוב המטופלים. שמירה על היגיינה דנטלית גבוהה, ביקורים סדירים אצל השיננית, הימנעות מעישון מוצרי טבק, הימנעות מנזקים פיזיים לחניכיים (פירסינג בלשון ובשפה, פתית אריזות עם השיניים וכד') והקפדה על בדיקות תקופתיות אצל רופא השיניים יספיקו כדי למנוע נסיגת חניכיים אצל רוב האנשים.

איך לעצור נסיגת חניכיים?

כאשר נסיגת החניכיים כבר מורגשת (רגישות לחום וקור, כאבים, דימום, שיניים מאורכות ולא ישרות) לא ניתן להחזיר את המצב לקדמותו (אלא בניתוח עליו נרחיב בהמשך). עם זאת, רפואת השיניים לא אומרת נואש ובהחלט ישנן דרכים לטפל בנסיגת חניכיים ולעצור את ההתקדמות שלה:

  • נסיגת חניכיים טיפול בהקצעת שורשיםהקצעת שורשים היא הליך בו רופא השיניים מבצע ניקוי של כיסי החניכיים שנוצרו בשל פעילות חיידקית. המטרה היא להגיע לעומק הכיסים ולהסיר לגמרי את כל הפעילות החיידקית כדי למנוע החמרה של מחלת החניכיים. ההליך נעשה ב-4 פגישות כאשר בכל פגישה הרופא מתמקד בחלק אחר של הלסת. ההקצעה נעשית בהרדמה מקומית ונמשכת כשעה בכל פגישה. בעזרת הקצעת שורשים אפשר בדרך כלל למנוע התדרדרות של מחלת חניכיים ולעזור לחניכיים להחלים ולהעלים את התופעות המאפיינות דלקות חניכיים כרוניות ומחלות חניכיים. הפרוצדורה מתאימה למי שסובל ממחלת חניכיים מתקדמת אך טרם נדרש להליכים כירורגיים. מדובר בטיפול שאינו פולשני, הוא לא כולל חיתוך של רקמות רכות אלא רק ניקוי יסודי. אלא אם כן מדובר במחלת חניכיים מתקדמת שגרמה לנסיגה חמורה, רופא השיניים ימליץ בדרך כלל על הקצעת שורשים לפני טיפולים מורכבים יותר.
  • השתלת חניכיים לטיפול בנסיגת חניכיים – השתלת חניכיים מבוצעת כאשר אין די רקמת חניכיים כדי לכסות את שורשי השן. מדובר במקרים בהם מחלת חניכיים חמורה גרמה לנסיגה קשה ואין דרך להגן על שורשי השן למעט כיסוי מחדש ברקמה מושתלת. הפרוצדורה היא ניתוח לכל דבר ועניין ורופאי השיניים לא ממהרים להציע אותה כפתרון לנסיגת חניכיים.

השתלת חניכיים נעשית בהרדמה מקומית, ניתן לשלב גז צחוק או לעבור סדציה בנוכחות מרדים במידת הצורך. הניתוח מבוצע בשני שלבים: בשלב הראשון הרופא מסיר רקמה מאזור החך ובשלב השני הרקמה מושתלת בחניכיים. מדובר בהליך מורכב הדורש מיומנות גבוהה מאוד מצדו של הכירורג ולכן מומלץ לבצע אותו רק במקרים בהם אין פתרון אחר. כאשר השתלת החניכיים מבוצעת כראוי אחוזי ההצלחה שלה גבוהים מאוד. כיום, כדי להקל על ההליך למטופל ולמנוע את הצורך בהסרת רקמה מן החך משתמשים בתחליפים ביולוגיים בעלי תאימות גבוהה בגוף האדם. לתחליפים אלו אחוזי הצלחה מצוינים והשימוש בהם עולה בשנים האחרונות. ההחלמה מניתוח השתלת חניכיים אורכת כשבועיים, את התוצאות הסופיות ניתן להעריך רק כמה חודשים אחרי לאחר שהרקמה שהושתלה נקלטת.

נסיגת חניכיים ומחלת חניכיים כרונית – מה קודם למה?

התשובה לשאלה זו דומה לחידת "התרנגולת והביצה". במקרים רבים, התחלה של נסיגת חניכיים מרמזת על קיומה של דלקת, במקרים אחרים מחלת החניכיים היא גורם ישיר לנסיגה. כך או כך, ברגע שמתגלים סימנים של נסיגת חניכים או דלקת חניכיים חשוב מאוד לא להזניח את הטיפול שכן שתי תופעות אלו לא נוטות להשתפר מעצמן אלא רק להחמיר ולהזין אחת את השנייה. טיפול מוקדם וממוקד יכול למנוע את התדרדרות החניכיים, להפחית או להפסיק לחלוטין את תופעות הלוואי של הבעיה ולמנוע מהמטופל טיפולים פולשניים בעתיד.